INTERVIU | Radenko Toroman: „La turneul final sper să facem un pas înainte”

14/04/20230

După succesul de pe teren propriu cu ACS U-BT Cluj-Napoca, scor 73-69, am stat de vorbă cu antrenorul Radenko Toroman, cel care coordonează activitatea echipei de juniori sub 18 ani a clubului nostru. SCM UVT OHMA Timişoara s-a calificat la turneul final cu 16 victorii obţinute în tot atâtea meciuri, fiind una dintre puţinele formaţii neînvinse în acest sezon la categoria de vârstă menţionată!

– Calificare de pe primul loc, după o nouă o victorie cu cea mai puternică adversară din grupa noastră…

Într-adevăr, U-BT Cluj-Napoca a fost cea mai puternică echipă cu care am jucat până acum. În plus de asta, am avut probleme înainte de acest meci. Mă refer aici la starea de sănătate a lui Şerban Horga, care s-a accidentat la meciul precedent şi nu a putut evolua acum, el fiind un jucător de bază şi un marcator. De asemenea, Roland Stanciu a fost răcit foarte tare şi nu s-a putut antrena în ultimele zile. Cu o zi înainte de meci, după o discuţie pe care am avut-o cu el, nu credeam că va putea juca… Alţi doi-trei jucători acuză probleme medicale de o perioadă mai lungă, ei fac parte din rotaţia noastră atunci când sunt sănătoşi. Acestea au fost problemele noastre, băieţii se bazează pe ceea ce face Şerban Horga în atac şi în plus prin absenţa lui au fost dereglate sistemele de apărare. Le-am spus jucătorilor în vestiar că trebuie să recuperăm punctele marcate de acesta, aşa cum s-a întâmplat la Sibiu, când nu au jucat Pavle Stajic şi Mladen Lazic. Am jucat fără Şerban Horga şi într-un moment important din sezonul precedent, la turneul semifinal, iar atunci Raul Jurchescu, fratele actualului nostru jucător Fabian Jurchescu, a înscris 26 de puncte şi a evoluat bine până la finalul sezonului. La meciul cu U-BT pot spune că am câştigat câţiva jucători. Robert Jude a jucat bine, la fel şi Paul Hanea, ca în fiecare meci, el nu este o surpriză. Fabian Jurchescu a avut şi el o evoluţie bună, mai ales în apărare.

– Urmează turneul final, de opt echipe, în luna mai. Cum va decurge pregătirea în perioada următoare şi credeţi că va reveni Şerban Horga până la meciurile ce vor marca finalul acestui sezon?

Trebuie văzut care este starea sănătăţii sale, vom afla acest lucru în următoarele zile. Conform primului diagnostic, nu este nimic grav, dar se impune o perioadă de pauză. Dacă nu îi va trece durerea va fi nevoie probabil de un RMN, să vedem dacă acolo nu se ascunde cumva o ruptură. Sper să nu fie cazul de aşa ceva şi Şerban Horga să se afle în lotul pentru turneul final. Vor participa cele mai bune opt echipe din ţară la această categorie de vârstă. Generaţia 2005 are trei turnee finale consecutive. Anterior nu au fost rezultate rezonabile, acum sper să găsim putere şi să facem un pas înainte, să ne calificăm în semifinale. Adversarele sunt echipe cât de cât cunoscute. Voi începe pregătirea alături de Petru Czmor. Nu va fi un scouting complicat, aşa cum se face la echipa de seniori, însă vrem să prezentăm copiilor câteva informaţii, să ştie la ce să se aştepte. Avem la dispoziţie trei săptămâni pentru pregătire, sper să fie sănătoşi toţi băieţii. Suntem pe un drum bun, echipa pune în practică ideea mea de joc. La turneul final este important cum începi, pot apărea surprize. Obiectivul de a dezvolta jucători a fost realizat. Sunt doi băieţi care bat serios la uşa echipei mari şi am promovat alţi trei-patru jucători care sunt la un nivel bun. Pe lângă asta, am obţinut rezultate rezonabile. Este frumos să închei campionatul cu un raport al victoriilor şi înfrângerilor de 16-0, dar este important să rămânem cu picioarele pe pământ şi să nu încheiem sezonul cu un gust amar. Vor urma trei săptămâni foarte serioase cu antrenamente tari. Treaba mea este să-i aduc în forma maximă la turneul final. Nu va fi uşor, pentru că ei au şi şcoală, nu sunt profesionişti.

– Un moment frumos a fost pregătit de părinţii jucătorilor la finalul meciului cu U-BT Cluj-Napoca – o mică petrecere şi un tort oferit echipei şi antrenorului. Ce doriţi să le transmiteţi?

Avem un grup de părinţi care ne însoţesc la toate meciurile şi ne sprijină necondiţionat. Şi anul trecut, în anumite momente grele, ei au fost alături de noi. Un efort pe care l-au făcut pentru noi tot în sezonul precedent a fost acela de a ne oferi şansa să vizionăm la Belgrad meciurile turneului final al Euroligii. A fost o idee foarte frumoasă din partea lor să organizeze acum o mică petrecere pentru jucători după ultimul meci. Este plăcut când părinţii se implică într-un mod pozitiv. Le mulţumesc pentru tot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *