JUNIORI DE PERSPECTIVĂ | Matei Melciu: „Sezonul trecut mi-a schimbat viziunea asupra baschetului”

04/07/20240

Juniorul Matei Melciu a luat primul contact cu baschetul la clubul MP Sport.

Primul antrenor i-a fost Antonia Malița, cu care lucrează și în prezent, la clubul nostru, aceasta ocupând funcția de preparator fizic al grupelor de juniori de la CS SCM Timișoara.

Matei face parte din angrenajul echipei U14 (fostă U13 în sezonul trecut), aflată sub îndrumarea antrenorilor Radenko Toroman și Ciprian Prejban.

„Primul contact mai serios cu baschetul a fost la vârsta de șapte ani. Am început să joc cu Antonia, care în prezent este antrenorul fizic al echipei din care fac parte. Am continuat antrenamentele cu Radenko Toroman și apoi cu Aref Gyori – Kaed Bay. În vara anului trecut, la prima ediţie a concursului de mini slam-dunk de la Costinești, m-am clasat pe locul al doilea în proba masculină. Îmi place mingea de baschet de când mă știu. În familia mea am auzit adesea spunându-se că în viață trebuie să ne îngrijim de trei aspecte importante: minte, trup și suflet. Pentru trup, eu am ales baschetul. Este unul dintre cele mai răspândite sporturi de echipă din lume, iar eu mi-am dorit un sport de echipă. Inițial, baschetul a fost pentru mine un prilej de a face mișcare, dar încet și sigur am început să mă îndrăgostesc atât de baschet, cât și de competiția în sine”, ne-a declarat juniorul nostru născut 24 ianuarie 2011.

Și pentru Matei Melciu stagiunea precedentă a fost una în care a înțeles că rigorile unei participări în Campionatul Național sunt mai mari și că este nevoie de mult mai multă muncă pentru a face față la un nivel înalt de performanță.

„Sezonul 2023-2024, fiind și primul de la SCM Timișoara, a fost destul de diferit de cele anterioare. Antrenamentele le-am simțit mai solicitante, cu mai multe planuri de joc. Sezonul trecut mi-a schimbat viziunea asupra baschetului şi consider că am progresat fizic și tehnic, dar fiind la început de drum încă mai am mult de muncit. Solicitarea fizică am simțit-o mai mult anul acesta, dar am înțeles că pentru a face performanţă baschetul trebuie sa fie un mod de viaţă. Iar pentru mine baschetul este un mod de viață, dar și un scop în viață. Am o relație foarte bună cu colegii mei. La acest lucru a contribuit și faptul că pe mulți dintre ei ii știam deja de la fosta echipă sau de la meciurile amicale. Antrenamentele cu Toroman Radenko si Ciprian Prejban sunt mai solicitante, dar eu mă așteptam la asta, pentru că am mai lucrat cu Radenko Toroman. Faptul că antrenamentele au fost mai intense m-a motivat să dau tot ceea ce pot pentru a fi mai bun. Componența echipei tehnice ne avantajează foarte mult pentru că dă un echilibru între cerințele și așteptările antrenorilor. Mereu mi s-a reamintit că fiind mai înalt decât majoritatea colegilor reprezintă un punct forte, dându-mi un avantaj care la un moment dat nu îl voi mai avea. Mă gândesc că nu voi crește la infinit. Avantajul a fost că puteam merge pe pătrundere mai ușor. Un alt avantaj a mai fost faptul că s-au adunat mulți ani de driblat mingea, ceea ce mă face să o stăpânesc destul de ușor pe teren. Aruncările la coș sau mai exact punctele marcate prin aruncarea mingii în coș, ei bine, acest aspect, ca și altele, se mai pot îmbunătăți. Voi considera vara acesta ca un avantaj de timp pentru o îmbunătățire a mea din mai multe puncte de vedere, dar în special rezistența fizică și aruncarea de la distanță”, ne-a mai spus Matei Melciu.

El se uită de mai mulți ani la meciurile din NBA, iar idolul său de pe teren este Kyrie Irving, „datorită felului în care își folosește dezavantajul înălțimii ca pe un propriu avantaj. Pe măsură ce am mai crescut, am început să urmăresc meciuri din ligile europene cum ar fi Euroliga și ABA Liga. Echipele mele preferate sunt KK Partizan, Real Madrid și Olympiacos”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *